Legers reservasjonsrett – underskriftskampanje

Bloggen ‘samvittighetsfrihet’ har et opprop for legers samvittighetsfrihet og reservasjonsrett.

Du kan skrive under på oppropet ved å klikke på bildet

1. Helt siden abortloven tydelig definerte reservasjonsrett for direkte deltagelse i abortinngrep for helsepersonell på sykehus (Lov om svangerskapsavbrudd § 14 og abortforskriften § 15), har Helsetilsynet godkjent reservasjonsmulighet for legers henvisning til abort under forutsetning av at dette gjøres på en slik måte at det ikke hindrer kvinnen på en akseptabel måte å få den helsehjelp hun etter loven har rett til. Dette må også gjelde fastleger.

2. FNs verdenserklæring om menneskerettigheter artikkel 18 sier: «Enhver har rett til tanke-, samvittighets- og religionsfrihet…». Samvittighetsfrihet er derfor en grunnleggende menneskerettighet for alle.

3. Europarådets Resolusjon 1763/2010 sier følgende: «The right to conscientious objection in lawful medical care».

A: No person, hospital or institution shall be coerced, held liable or discriminated against in any manner because of a refusal to perform, accommodate, assist or submit to an abortion, the performance of a human miscarriage, or euthanasia or any act which could cause death of a human foetus or embryo, for any reason.

B: The Parliamentary Assembly emphasizes the need to affirm the right of conscientious objection together with the responsibility of the state to ensure that patients are able to access lawful medical care in a timely manner…

C: The Assembly invites Council of Europe member states to develop comprehensive and clear regulations that define and regulate conscientious objection with regard to health and medical services…»

Katolsk.no har også link til en annen underskriftskampanje.

Om St. Torfinn katolske kirke

St. Torfinn menighet er den lokale katolske menigheten i Hamar og størstedelen av Hedmark fylke.
Dette innlegget ble publisert i Nyheter og merket med , , , . Bokmerk permalenken.